Over ‘Tegenspraak’

Ruim anderhalf jaar na verschijning is ons boek nog steeds actueel qua thema’s en vraagstukken. De toeslagenaffaire die als een draad door het boek heen loopt, zorgt nog steeds voor hoofdbrekens. Wat betekent het als wetgeving de rechter weinig ruimte geeft maar leidt tot onrechtvaardige uitkomsten? Hoe ver mag je als rechter gaan? Het zijn dit soort vragen die we in onze roman aan de orde hebben willen stellen, door de ogen van twee mensen die in opleiding zijn tot rechter en officier van justitie. Ten slotte zijn de mensen die net in een organisatie komen kijken, doorgaans scherpe vragenstellers van buiten het systeem waar zij al dan niet langzamerhand onderdeel van worden. Door in de verhaallijn ruimte te bieden aan de meeste rechtsgebieden hopen we wat meer zicht te geven op de werking van het recht. Dus niet alleen het strafrecht, maar ook het civiele recht – geschillen tussen burgers onderling, het bestuursrecht – de burger ’tegen’ de overheid- en een piepklein stukje van wat er in de familiesector van de rechtbank voorbij zou kunnen komen, passeren allemaal de revue. Voor geïnteresseerden in de rechtsstaat, de magistratuur maar ook vragen over recht en rechtvaardigheid blijkt dit een leuk inkijkje te geven. We hebben het boek geschreven voor de niet-jurist, met hier en daar de nodige simplificaties, om een zo toegankelijk mogelijk boek te schrijven. Dit maakt dat we terughoren dat ook scholieren en studenten het graag lezen.

Terugblik 2024

Afgelopen jaar hebben we op diverse plekken mooie gesprekken gevoerd over ons boek en de rechtsstaat. Daarin hadden we het over dingen als hoe de roman tot stand is gekomen, waarom kozen we voor fictie, maar ook de rechtsstaat was onderwerp van gesprek.

Zo waren we te gast op een symposium van de vereniging voor de sociaal wetenschappelijke bestudering van het recht (VSR), voerden we een mooi panel gesprek bij Het Colofon in Arnhem en voor en met een goed gevulde zaal. Marije Ruys-Kosters, directeur van Energiebank regio Arnhem, leidde het gesprek, Koen Rombouts, net afgestudeerd jurist en Jouke Osinga, officier van justitie, stelden ons samen met het publiek prikkelende vragen.

27 februari in Het Colofon te Arnhem

vlnr Koen Rombouts, Ernstine Hoegen, Pamela Guldie, Marije Ruys-Koster, Jouke Osinga

De Gelderlander besteedde aandacht aan ons boek en de bovenstaande presentatie met het interview dat 24 februari verscheen:

Daarnaast was er de nodige aandacht, recensies en berichten op LinkedIn door lezers van ons boek.

Heeft u ook interesse in een presentatie, workshop, ontmoeting, gesigneerd exemplaar? Laat het ons weten! Neem contact op via deze website of via onze social media profielen.

Over Tegenspraak

Tegenspraak, geschreven samen met Ernestine Hoegen verscheen in juni 2023:

Twee jonge juristen, Hélena en Oscar, beginnen aan de opleiding tot rechter. Op hun reis door de verschillende rechtsgebieden en functies komen ze een scala aan persoonlijkheden tegen, maar vooral ook zichzelf. Terwijl ze gekneed worden voor het vak, ontdekken ze dat de wereld van het recht vaak heel anders in elkaar steekt dan verwacht.

Wat is rechtvaardigheid als het wettelijk systeem tot een ongemakkelijke uitkomst leidt? En hoe ver mag je als rechter gaan? Samen verkennen Hélena en Oscar de grenzen en mogelijkheden van het rechtssysteem.

Over Tegenspraak verscheen verder nog in de media:

‘Hoe ver mag je als rechter gaan? In dit als lekker weg lezende roman vermomde boek kom je alles te weten over de opleiding tot rechter, diens dagelijkse werkzaamheden en de afwegingen en missers die rechters en officieren van justitie maken. Buitengewoon interessant en verhelderend want zoals zoveel zaken steekt ook de wereld van het recht anders in elkaar dan verwacht.’ Recensie in Zin Magazine, nr. 10 (17 aug – 14 sept 2023)

‘Tegenspraak is een boek dat je meeneemt in de wereld van Hélena en Oscar, die beiden beginnen aan de opleiding tot rechter en officier van justitie (…) Je leest over de onzekerheden van de beginnende jurist binnen het rechtsbedrijf, maar ook over de verwondering die hen ten deel valt. (…) De wijze waarop Oscar en Hélena met de verschillende zaken omgaan, geeft in ieder geval op een mooie manier weer hoe in het dagelijks leven van de rechtspraak heel zware onderwerpen met een enorme impact worden afgewisseld met humor en alledagelijkse beslommeringen.’ Recensie in Mr. magazine voor juristen nr. 4 van 2023)

Scroll Up